Surfa på nätet | webintro.se

webintro.se

En introduktion till webben och dina intressen

Surfa på nätet

För att kunna surfa på nätet så behöver du en uppkoppling av något slag, det kan vara frågan om trådbundet eller trådlöst via 3G eller 4G. Antingen surfar du via din dator, mobil eller surfplatta. Oavsett vad du surfar på så behöver en läsare som kan ta dig ut på Internet, en så kallad webbläsare.

html code

Webbläsaren gör att du kan läsa de koder som finns in under det du ser. webbsidor kan kodas på olika sätt men de kodas så att webbläsaren ska kunna läsa dessa koder och du ska kunna se den text och de bilder som ligger mitt i bland kodraderna. Kod kan se ut så här:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Page Title</title>
</head>
<body>

<h1>This is a Heading</h1>
<p>This is a paragraph.</p>

</body>
</html>

Här nedanför ser du resultatet av den kod som finns här ovan:

Page Title

This is a Heading

This is a paragraph.

Koden gör att informationen går att läsa för de flesta oavsett vilken webbläsare man använder och för att enkelt kunna få till den text och de bilder man vill ha på sin webbsida. Denna sida är gjord i WordPress och då kan man enkelt skapa sin egen webbsida utan att kunna programmera med kod, men det kan vara bra att kunna grunderna hur det fungerar och vad som är vad, här hittar du en del enkla HTML taggar som kan vara bra att kunna. Även om du genom wordpress enkelt kan skapa en sida som blir läsbar på nätet så kan det bli fel ibland och man måste in och kolla källkoden för att få det som man egentligen ville.